时间:2016-12-05  来源:  作者:

1234.jpg

报告题目:Optical Multi-dimensional Coherent Spectroscopy
报告人:李鹤槟 助理教授 (弗罗里达国际大学)
时 间:2016年12月6号(星期二)下午3:30点
地 点:重庆大学物理学院LE523

报告摘要I will introduce optical multi-dimensional coherent spectroscopy and its applications to study atomic vapors and semiconductor nanostructures. Atomic vapors provide a simple test model to validate the method, while the obtained 2D spectra reveal the surprising collective resonance due to the dipole-dipole interaction in a dilute gas. By extending the technique into a third dimension, 3D spectra can unravel different pathways in a quantum process and provide complete and unambiguous information to construct the full Hamiltonian of the system. Besides atomic vapors, optical multi-dimensional coherent spectroscopy is also a powerful tool for studying many-body dynamics and coupling in solid-state systems such as semiconductor nanostructures. He will present several applications in semiconductor quantum wells and self-assembled quantum dots, where unique information about the systems can be obtained from 2D spectra. The technique will also have advantages in studying valley carrier dynamics in atomically thin 2D semiconductors.

报告人简介李鹤槟,Texas A&M University (2004-2010博士,导师Prof. Marlan Scully),JILA (2010-2013博士后,合作者Prof. Steven Cundiff) ,FIU (2013-至今, 助理教授)。主要从事激光场与原子相互作用的动力学过程及相干调控、激光场与半导体纳米结构相互作用的动力学过程及相干调控、多维超快Fourier变换光谱技术及应用等方面的研究,先后在Nature, Nature Communication, Physics Review Letter, Physics Review B, Optical Letter等刊物发表学术论文40余篇。