首页 >  学科与科研 >  学术交流 >  正文

Recent progress in pQCD and application to LHC Physics

时间:2018-09-19  来源:   作者:

报 告 人:李重生 教授(北京大学)

间:2018/9/20(星期四)/下午3:00

点:物理学院 LE201

报告摘要:

We briefly review the recent progress in perturbative QCD theory, focusing on corrections beyond next-to-leading order. As examples of them, we show some new results up to next-to-next-to-leading order (NNLO) and next-to-next-to-next-to-leading order (NNNLO)

QCD corrections within the framework of soft-collinear effective theory.

报告人介绍:

李重生教授在精确检验标准模型和探索标准模型之外新物理方面进行了系统研究,迄今发表论文150多篇,含顶级的美国《物理评论快报》8篇、《物理评论D辑》90余篇;多篇论文被包括欧洲核子联合研究中心大型强子对撞机(LHC)和美国费米实验室对撞机Tevatron的多个国际大型高能物理实验组以及诺贝尔奖获得者温伯格等世界著名科学家多次重点引用。曾获1991年国务院政府特殊津贴,1992年国家教委科技进步一等奖、1993年国家自然科学三等奖、1997年首届周培源物理奖,2010年教育部自然科学一等奖。